Innan resan

Om du inte hittar det du söker så ställ gärna kompletterande frågor via vårat kontaktformulär!

 

Visum & pass

Vid resor till vissa länder krävs visum för nordiska medborgare. Information om vad som gäller för olika resmål hittar du på respektive lands webbsida. Observera att ländernas inreseregler kan ändras med kort varsel. Kontakta närmsta ambassad/konsulat för respektive land för aktuell information om vad som gäller de länder du ska resa till.

Många länder kräver att passet är giltigt minst sex månader efter hemresedatumet. Kontrollera ditt pass i god tid! Observera också att handläggningstiden för visum kan vara ganska lång för vissa länder.

Resor till och via USA

Nordiska medborgare måste vid stopp och mellanlandning i USA ha en godkänd ESTA-ansökan innan resan påbörjas. ESTA-ansökan gör du på: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/
ESTA-ansökan har en avgift som betalas direkt vid ansökan.

Villkoren för ESTA och andra frågor som berör ESTA och ansökningsprocessen besvaras av amerikanska ambassaden i Stockholm.  Amerikanska ambassadens webbplats 

Resor till och via Kanada

Medborgare från länder som normalt är undantagna från visumkraven i Kanada måste ha en elektronisk resehandling kallad eTA vid resor till Kanada. Det gäller både vid inresa i landet och vid transitresor via Kanada. eTA är kopplad till passet och gäller under 5 år, eller så länge passet är giltigt. Ansökan görs online via följande länk: Canada. De flesta får sin eTA inom några minuter. Ansökan kostar 7 CAD.

Hjälp med visumansökan

Vi kan mot avgift hjälpa till med visumansökan till vissa länder. Kontakta oss för mer information.

 

Vaccin

Kolla upp om ditt resmål kräver vaccinationer mot smittsamma sjukdomar.

Som resebyrå får vi inte ge råd om vilka vaccinationer man måste eller bör ha när man reser i utlandet. Rådgör därför med infektionskliniken på närmaste sjukhus för aktuell information om vad som gäller just din resa. Du kan även hitta information om vaccinationer hos 1177 Vårdguiden och hos Vaccinationsguiden.

 

Ta med medicin på resan 

Det är respektive lands införselregler för läkemedel som gäller när du ska resa till ett annat land. Särskilda regler brukar gälla narkotika- och dopningsklassade läkemedel. Eftersom olika länder klassar läkemedel på olika sätt bör du kontakta landets ambassad i Sverige om du vill vara helt säker på vilka regler som gäller på dina resmål. Utrikesdepartementets Diplomatlista innehåller kontaktinformation till ambassader och diplomatiska representationer i Sverige.

På Läkemedelsverkets hemsida finns information om att resa med läkemedel. Där finns också en lista på vilka läkemedel om är narkotikaklassade i Sverige.

När du reser mellan olika Schengenländer och har med dig narkotikaklassade läkemedel behöver du ett Schengenintyg. Intyget utfärdas av apoteken till dig som bor i Sverige. Ta med dig dina recept och pass eller nationellt ID-kort.

 

Dricks

För lite dricks kan ibland vara värre än att inte lämna något över huvud taget. Undvik frestelsen att tömma din ficka på småväxel. Det lättaste är att utgå från en procentsats av hela köpet när du räknar ut hur mycket dricks som är rimligt att lämna. Se till att alltid ha lite kontanter till hands. Här är några tumregler som är bra att ha koll på:

Taxiresan

Är du i England, Kanada eller USA kan du lägga på 10-15 % dricks på priset. I många andra länder räcker det fint med att ”runda upp”. Åker du däremot taxi i Singapore, Vietnam, Sydkorea eller Japan behöver du i regel bara bry dig om vad som står på taxametern.

På restaurangen

I restaurangbranschen lever många fortfarande på sin dricks utomlands.
10 % på notan är ett bra mått om upplevelsen lever upp till förväntningarna. I USA kan personalen bli riktigt sur om du ger för lite, 15-20 % är oftast vanligt. Men i Kina anses det fult att ge dricks.

På hotellet

Vad är rimligt att ge? En euro eller dollar per väska är lagom i de flesta länder. Städaren kan också behöva dricks för sitt arbete. Tänk en euro per natt så får du bra service och slipper göra bort dig.

 

Valuta

Kolla upp vilken valuta som gäller för ditt resmål, på många resmål utanför Sverige kan det vara bra att ha en summa kontanter eftersom det i många länder används i större utsträckning än i Sverige.
Här kan du se kursen på den valuta som gäller för ditt resmål: http://www.resevalutor.se/

Här kan du se kurs och beställa valuta: https://www.forex.se/valuta/bestall-valuta