Lucia och legenden om Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien.

Med hösten och vintern faller vårt land häruppe på norra halvklotet i mörker och präglar våra sinnen och energier. Men så idag, mitt i djupaste och mörkaste december lyser hon upp i mörkret, Lucia.

Förr i tiden var lucianatten, den 13 december, årets längsta och mörkaste natt i det svenska bondesamhället. Enligt folktron var lucianatten farlig. Djuren kunde tala och övernaturliga makter var i farten.
Själva namnet Lucia kommer av latinets lux, som så passande betyder ljus.

Högtiden bygger på legenden om Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien. Enligt legenden ska hon ha dött martyrdöden den 13 december år 304 efter att ha blivit angiven som kristen av sin trolovade, som hon inte ville gifta sig med.
Den kristna tron var förbjuden i det antika romarriket och som straff skulle hon brännas på bål, detta trots att hon ville ge sin hemgift till de fattiga. Mirakulöst nog skadades hon inte av bålet.
I en annan version av legenden beundrade en ung man hennes ögon, varpå Lucia stack ut sina ögon och gav dem till honom. Genom ett mirakel fick hon synen tillbaka. I dag är Sankta Lucia de synskadades skyddshelgon.

Sicilien är Medelhavets största ö och regionen hade år 2017 cirka 5,05 miljoner invånare. Öns största stad, tillika regionens huvudstad är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna.
Andra stora städer och centrumområden är Messina, Catania, Taormina och Syracusa. Alla dessa ligger på öns östkust. Sicilien skiljs från det italienska fastlandet av Messinasundet.

Stämning, kultur och temperament skiljer sig en hel del från fastlandet och det är en upplevelse i sig att möta de stolta människorna på Sicilien. Det officiella språket är italienska, men på Sicilien talas även sicilianska, som är ett eget romanskt språk.
Ön var beryktad på grund av maffian, som är en hemlig förbrytarorganisation från Sicilien, grundad runt år 1860. Den första maffiaorganisationen, Cosa Nostra, är siciliansk och många amerikanska maffiabossar har sicilianskt påbrå.

Maten är ett helt eget kapitel och det skulle ta ett helt liv att prova sig igenom hela Italien…
….Sicilien är en miniatyr av den italienska kulinariska kartan. Här finns bergsmaten med ost och tryffel som liknar den i Lombardiet och Piemonte, den gröna och köttiga inlandsmaten som i Umbrien och Toscana och, förstås, ett väldigt artrikt utbud av fisk och skaldjur som i alla kusttrakter här. Den sicilianska avsmakningsmenyn är mättad med druvsötma, citrussyra, sälta från havet, umami från fullmogna grönsaker och långkok.

Vi sluter cirkeln med att önska dig en ljusfylld dag och påminna om att Lucia var ett förebud om ljusare tider och längre dagar! 😊💖

Din Resebokare
Carina Levonen

 

Tillbaka till start